divendres, 3 d’agost del 2018

Per què el turisme ens ha ajudat a sortir de la crisi econòmica, especialment a Barcelona?

Un dels temes clàssics de l'estiu és el turisme: el (fals) debat sobre la seva sostenibilitat, el model turístic, l'equilibri entre quantitat i qualitat, i així un llarg etcètera de tòpics fets més des del apriorisme ideològic i la ignorància que no pas des de l'anàlisi de les dades. I a Barcelona l'època de més calor sol venir acompanyada d'incidents contra els turistes i els creixents problemes a l'aeroport del Prat, que apunten en la línia de la seva necessària ampliació tant pel que fa a la capacitat de passatgers com, sobretot, d'operativa d'aeronaus.

Despesa dels turistes estrangers durant el juny del 2018.
Aquesta setmana hem conegut l'enquesta del sector turístic corresponent al I semestre del 2018, on al juny  Catalunya s'ha situat un cop més al capdvant pel que fa a la despesa dels turistes internacionals, fins als 2.402 milions € en un sol mes, un 13,6% més que a l'any anterior, una pujada gairebé 10 punts superior a la mitjana d'Espanya, i si ho analitzem per mitjana de despesa per turista, aquesta arriba als 1.149€, que si bé se situa per sota de Madrid (1.571€) i Canàries (1.169€), s'incrementa un 10,2%, molt més que la mitjana d'increment de la despesa mitjana per turista a la resta de l'Estat (+3,2%). En aquest mateix mes, Catalunya va acollir el 24,6% dels viatges fets pels turistes estrangers a Espanya.

Despesa dels turistes estrangers en el I semestre del 2018.
I en el que portem d'any, la despesa del conjunt de turistes internacionals que ha visitat Catalunya s'ha enfilat fins als 8.938 milions € (+8,49% respecte el mateix període de l'any anterior, el doble de creixement que al conjunt de l'Estat), representant la CCAA amb més despesa dels turistes, amb un 22,9% del total, a poca distància de Canàries (20,8%). Tot això amb una despesa diària, a Catalunya, de 1.037 € per turista, un 9,41% més que en els primers sis mesos del 2017 (7 punts més de creixement que la mitjana espanyola).

Però quants llocs de treball genera el turisme, especialment a Barcelona? Analitzem-ho amb l'informe del CESB corresponent al 2016 (el darrer disponible).

El turisme a nivell mundial representa un 9% del PIB del planeta, un 1/11 de la ocupació, un 6% del comerç internacional i un 30% de les exportacions de serveis d'arreu del món. Així doncs, Espanya és el 2n país del món en ingressos per turisme internacional, amb 65.200 milions $ al 2014, només superat pels EEUU (177.200 milions $). Pel que fa a volum de turistes però, ens situem al 3r lloc del rànquing mundial, amb 65 milions de turistes al 2014, 10 menys que França i gairebé 20 menys que els EEUU. A Catalunya, els llocs de treball del sector turístic representen el 12,3% del total de l'ocupació, en una evolució millor que la resta del sector serveis i del conjunt del mercat laboral. Dit d'una altra manera, l'ocupació al sector turístic ha contribuït més que la mitjana de sectors econòmics a sortir de la crisi, i especialment pel que fa a l'ocupació femenina, i de majors de 45 anys, fins al punt que aquesta franja d'edat, amb un 24,1% és la 2a franja amb més llocs de treball creats pel sector turístic.

Pel que fa a Barcelona, la capital catalana és la 2a ciutat europea en assistents a congressos i a esdeveniments, amb 127.469 participants al 2014, molt a prop de París, amb 130.516. Però pel que fa als llocs de treball derivats del turisme, la xifra arriba als gairebé 155.000, un 15,4% del conjunt del treball a la capital de Catalunya. A més, A Barcelona, el pes de les petites i mitjanes empreses en les activitats turístiques és més gran que el que té en el conjunt dels serveis i en el total d’afiliació, trencant així el mite de que els llocs de treball del sector turístic provenen bàsicament de les grans empreses.

Mapa dels llocs de treball del sector turístic a Barcelona.
En el període 2008-2016 (el de la plena crisi econòmica), el número d'afiliacions a la seguretat social a Barcelona va disminuir un 7,5%, mentre que en el sector turístic va augmentar un 18%.

Per sub-sectors, l'àmbit de la restauració ocupa a Barcelona a 62.996 persones (d'un total d'ocupats al voltant del milió a la ciutat), mentre que el sub-sector dels hotels ocupa a 12.264 persones. Aquesta forta demanda de llocs de treball es nota per exemple en el nivell d'inserció laboral dels estudiants d'itineraris de FP vinculats amb el món turístic, amb una taxa de fins a 10 punts més d'inserció laboral (40 vs. 30%) respecte la resta de disciplines de la Formació Professional.

No totes les xifres però són positives. Cal destacar que bona part d'aquest enorme increment de la creació de llocs de treball vinculats al turisme s'ha fet a costa d'un increment de la temporalitat, que ha passat del 85,4% al 2011 al 86,3% al 2015.

En definitiva doncs, el sector turístic no és només una font de riquesa, d'inversions, d'exportacions i equilibri de la balança comercial, sinó que, a casa nostra, ha estat un factor clau en la crisi econòmica, període en el qual el seu dinamisme molt superior a la mitjana de la economia barcelonina i catalana, ha permès crear més llocs de treball i ajudar a sortir de la crisi.