dimarts, 1 de gener del 2008

A 2 dies del caucus d'Iowa

Demà passat se celebraran les primàries (millor dit, caucus) demòcrates i republicanes d'Iowa. Estat rural, del mig-oest dels EEUU que ha acaparat tot el protagonisme al guanyar la batalla de l'anticipació de les primàries, davant altres rivals com el fins ara primer estat en celebrar-les, New Hampshire, o altres que s'han apuntat a la moda de l'avançament de les mateixes, com Nevada, Michigan, Carolina del Sud, Florida o Califòrnia.


Però per entendre bé què votaran els simpatitzants demòcrates i republicans i perquè, cal conèixer més a prop les característiques especialment econòmiques, demogràfiques i polítiques d'aquest estat. Per això us recomano la sèrie d'spots al respecte que publica l'Albert Medrán, així com l'entrada (en anglès, per ser la més completa) de wikipèdia al respecte.

Pel que fa als candidats i les seves estratègies, trobem diferències abismals entre demòcrates i republicans. Per als primers, i centrant-nos en els frontrunners Hillary Clinton, Barack Obama i John Edwards, han plantejat una campanya iguala i fotocopiada estat per estat, sense diferències ni d'intensitat (concentrar-se més en un estat que altre), ni en el missatge. Estratègia que a priori perjudica clarament als candidats pitjor posicionats en quant a recursos i suports i incrementa sensiblement les possibilitats d'aquells candidats més ben posicionats.

Per als demòcrates, les primàries del 2008 les plantejen com una cursa de fons, guanyant o perdent estat per estat, sense factors sorpresa o candidats monoestat, fet que multiplica la previsibilitat del resultat del procés de nominació demòcrata. Sembla que Hillary Clinton ho té tot a favor, amb independència de que guanyi o no les primàries d'Iowa, atès que tots els seus rivals li plantejen la mateixa i el mateix nivell d'oposició a tots els estats, més aviat que tard la seva manca de recursos i de suports els treurà de la cursa demòcrata.

En el cas republicà però (i aquí rau l'interès de la nominació republicana), és ben al contrari. Aquí trobem una estratègia del tot diferent a tots i cadascun dels candidats. Des de l'estratègia de Rudy Giuliani de guanyar als late states (és a dir, aquells estats que celebraran les primàries immediatament abans del superdimarts, 5 de febrer, però no els que la celebren tot just ara), fins als candidats Mitt Romney i Mike Huckabee els quals s'han centrat en una mena de sobre el caucus d'Iowa. A diferència dels demòcrates doncs, aquí, estat per estat canviaran les posicions i possibilitats de cada candidat, en un resultat del tot imprevisible a dia d'avui.

Per a més informació, podeu consultar els sondejos demòcrates i republicans d'Iowa, així com visitar AMÉRICADECIDE un blog (en castellà) dedicat exclusivament al seguiment de les presidencials nord-americanes.